De actualiteit van The Monuments Men

22 maa 2014 | Categorie: actualiteit

The Monuments Men. Verheerlijkt. Verguisd. Maar onomstotelijk een ongelooflijke geschiedenisles. En ik ben zeker dat Indiana Jones-gewijs, alle meisjes verliefd zijn op de professor ;-)

Dat het thema nog steeds actueel is bewees onlangs de ontdekking van een enorme hoeveelheid gestolen Duitse kunst in een privé-appartement, meer dan een halve eeuw na de Tweede Wereldoorlog.

Maar ook vandaag de dag wordt kunst geroofd.

Vernietigd.

Op grote schaal.

Werelderfgoed.

Er was de vernietiging van de reuzenboeddha’s van Bamyan door de Taliban. De interventie van de NAVO kwam te laat. Bij mijn weten heeft de NAVO ook geen ‘Monuments Men’ aangesteld in Afghanistan. Terwijl de religieuze en culturele diversiteit en rijkdom van het duizenden jaren oude erfgoed in dat gebied als een paal boven water staat, onder andere door de Sogdische tekstvondsten die er gedaan werden toen archeologie nog mogelijk was.

Tot op heden worden in exclusieve antiekzaken in alle hoofdsteden van het rijkere deel van de wereld unieke stukken verkocht die thuishoren in een museum in Kaboel of Kandahar. Verloren voor de wetenschap, gestolen voor een paar dollars, verkocht voor een fortuin, weggestoken voor de mensheid...

De plundering van het Museum in Bagdad…

De gedeeltelijke plundering van het Museum in Caïro. De continue plundering van afgelegen sites overal in Egypte. Sites die door de plunderaars voorgoed vernietigd worden en nooit meer bruikbaar zullen zijn voor enig archeologisch onderzoek. De soms doelbewuste vernietiging van vroeg-christelijke sites om religieuze redenen…

De vernietiging van historische moskeeën en gebouwen in Aleppo, Damascus, het moedwillig kapotschieten van het Krak des Chevaliers, nabij Homs en het geplunder op historische sites met meerdere boven op elkaar liggende archeologische lagen op zoveel andere plaatsen in Syrië. Syrië, meer dan eens omschreven als de wieg van de beschaving. Syrië waar zelfs geen interventie plaats vindt om het menselijk leed een halt toe te roepen.

The Monuments Men is meer dan ooit actueel en zou op het programma moeten staan van al de politieke en militaire leiders van de landen die zich vrij noemen. (LT)

© Quilombo bvbaAlle rechten voorbehoudendisclaimer
Another website by Sitsol