De première van Les choses en face

13 mei 2017 | Categorie: kortfilm, Première

Van onze onafhankelijke - struikel maar niet over de contradictio in terminis - filmrecensent ter plaatse (geveld door cava en donkere poëzie)

Was het de bedoeling van de makers van Les choses en face om de verwachtingen nog wat hoger te leggen? Om de spanning op te schroeven naar de geest van de kortfilm? Om de gemoederen van hun gasten langzaam klaar te masseren met - toegegeven : in dank aanvaarde - cava en hippe hapjes voor de bevreemdende sfeer van het verhaal dat zich in Gent afspeelt? Joost mag het weten, maar die is nu even overbevraagd. Feit is dat de charmante chaos bij de langverwachte première wel werkte en me helemaal in de juiste stemming bracht : parels in het hoofd, gereed voor de donkere tragiek van onverwachte omstandigheden. Toen het technische probleem na het nodige gezwoeg eindelijk opgelost was, stroomde de receptiezaal leeg in het belendende cinemazaaltje en kon de zucht naar cinefiel vermaak ingelost worden. Hoogdringend toiletbezoek werd zonder verpinken uitgesteld.

Even dreigde het alsnog mis te lopen toen de melancholische beelden van een verduisterde stad helemaal zwart werden. Of hoort dat net bij een film noir? Dan stevenden twee levenslijnen als onverlichte treinen op elkaar af, na een wissel die alleen maar stom toeval kan heten. De beweegredenen zijn nobel - de liefde, of wat dacht je? - en toch loopt het zoals het loopt. Faliekant fout, in meerdere talen, op een drafje in de plompverloren nacht. Pas bij de aftiteling realiseerde ik me dat het tijd was om een spurtje te trekken naar het toilet, wat op zich als recensie kan tellen. Les choses en face bevestigde het vermoeden dat we maar beter niet weten waar we op af denderen. (bho)

© Quilombo bvbaAlle rechten voorbehoudendisclaimer
Another website by Sitsol