L’Indien cherche le Bronx

15 jun 2016 | Categorie: algemeen

Soms word je geconfronteerd met je verleden. Zoals ik met deze foto

Opgevist uit de grote digitale oceaan op het internet door iemand die me erop herkend heeft.

Een foto uit de voorstelling L’Indien cherche le Bronx. Van Israel Horovitz. In Parijs. 1998. Nog voor ik begon aan mijn opleiding als acteur aan ERAC. Niet dat ik toen geen theater deed. Ten bewijze deze foto.

Een onafhankelijke productie.

Een eufemisme voor niet-gesubsidieerd en met eigen middelen. Spannende tijden. Zeker met een dergelijk stuk.

Als ik terugkijk naar deze foto, zie ik een nog te vervolmaken acteur. Maar ook iemand die het aandurft om met gelijkgestemden financiële en andere risico’s te nemen. Iemand die durft staan waar hij wil staan en er de dingen voor doet die daarvoor nodig zijn.

Kort daarna slaagde ik voor het ingangsexamen van ERAC. Een tweejarige opleiding begon. Twee jaar die nog uitliepen in een stuk "intégration professionnelle" in het derde jaar. Er werd goed voor ons gezorgd.

Ik durf denken dat ik een betere vakman ben geworden. Maar de durf, en dat beetje ondernemerszin, die ik me herinner als ik naar de foto kijk, werden minder ontwikkeld in die periode. Misschien zelfs voor een stuk in slaap gewiegd. Of weggemoffeld als iets onkies, want als kunstenaar mag je niet "commercieel" zijn of denken. Misschien is het eigen aan alle kunstscholen om dat stuk, "the business side of things" zoals ze in het Engels zeggen, wat te verwaarlozen. In een verdomhoekje te duwen.

In het Engels heet het echter niet voor niets "show business" en niet "show art". (LT)

© Quilombo bvbaAlle rechten voorbehoudendisclaimer
Another website by Sitsol