Sociale trampoline

21 nov 2014 | Categorie: actualiteit

Sociale trampoline.

Vangnet, hangmat of trampoline, what’s in a name?

Er is de afgelopen tijd nogal wat te doen geweest over het “sociale vangnet”, dat volgens sommigen een “sociale hangmat” zou zijn. Wanneer beide partijen dan in discussie gaan is men het er meestal sowieso over één ding eens: mensen die er op terugvallen moeten in de eerste plaats gestimuleerd worden.

Kunnen we dan niet gewoon afspreken dat we het vanaf nu hebben over de “sociale trampoline”? Maakt meteen duidelijk dat het de bedoeling is dat je geholpen wordt (de nodige hulpmiddelen krijgt) om weer van de grond te geraken. En dat het niet de bedoeling is dat je er te lang in blijft hangen. (Voor degenen die het nog niet geprobeerd hebben: zitten op een trampoline waar anderen op springen is niet zo aangenaam.)

En is misschien net iets minder stigmatiserend voor de betrokkenen.

In de hoop dat we nooit van een “sociale boksring” moeten spreken: wie in de touwen hangt, wordt even opgelapt, en op de klok weer in de ring gestuurd, al dan niet een eerlijke strijd tegemoet, en zo tot je KO ligt, of uit de ring stapt, met het etiket “loser” voor de rest van je leven op jou geplakt… (LT)

© Quilombo bvbaAlle rechten voorbehoudendisclaimer
Another website by Sitsol