Vaste klanten, alleen maar voordelen

28 dec 2013 | Categorie: algemeen

Gek hoe sommige woorden een andere invulling krijgen wanneer je de realiteit verandert. Wij hebben één woord voor sneeuw en Eskimo’s vullen het woordje sneeuw op een twintigtal verschillende manieren in; en sinds de zomers in het hoge noorden warmer zijn geworden, zitten ze momenteel verveeld omdat ze geen woorden hebben voor al die vreemde vliegende beestjes die ze nu plots opmerken.

Sinds ik zelfstandige ben vul ik het begrip “vaste klant” niet op andere manieren in, maar het is wel ruimer geworden. Vaste klanten zijn in de eerste plaats een zegen. Ze zorgen voor een zekere afname van je productie en dus een soort van constante in de inkomsten. Het geeft ruimte/zekerheid om risico’s te durven nemen, te investeren in nieuwe producten, de toekomst met een zekere rust tegemoet te zien. (Of je die rust gebruikt om te rusten of om verder op te bouwen heb je zelf in de hand, al naar gelang je noodzaak). Ze geven ook vertrouwen. Altijd een aangenaam gevoel: als iemand je vertrouwen geeft. En ze verhogen de aangenaamheid van het werk: aangenaam werken want je weet exact wat ze van je verlangen en je weet dus ook exact wat je moet doen om een tevreden klant te hebben.

En het gebeurt soms ook dat ze je meenemen van het ene project bij een klant naar het andere, al dan niet bij dezelfde klant. Hierdoor ontstaan soms langetermijnpartnerschappen tussen mijn klanten en hun klanten en mezelf. Het voordeel voor de eindklant is dat je als acteur na verloop van tijd de organisatie zeer goed kent en dus nog beter dan gewoonlijk weet op welke zaken je kan inspelen om het niveau van de training omhoog te trekken. In de samenwerking met Kite Consultants kwam ik eerst binnen bij de CM als acteur binnen een change-programma voor één bepaalde afdeling. Een programma dat vervolgens werd uitgerold over nog andere afdelingen. En sindsdien zie ik met Kite Consultants alle nieuwe leidinggevenden in een opleidingsprogramma op hun maat gesneden. Met als voordeel voor de CM en die nieuwe leidinggevenden dat ik hun werkrealiteit ondertussen vrij goed ken en hen dus met kennis van de interne keuken het vuur aan de schenen kan leggen. En als je echt goede vaste klanten hebt dan zorgen ze ook nog eens voor mond aan mond reclame … Ze zijn een wissel op de toekomst en een motor voor het heden.

Vaste klanten van Quilombo zijn, onder meer, Kite Consultants, BrainTrain, Human Challenge, Coaching Partners, Ormit, Trace, Expert Academy, Yer Konsulting, … (LT)

© Quilombo bvbaAlle rechten voorbehoudendisclaimer
Another website by Sitsol